MENÜ
Kezdõlap
Önéletrajz
Képgaléria
LINKAJÁNLÓ
Magyar oldalak
Külföldi oldalak
Történelmi oldalak
MEGHÍVÓK
Testületi ülés
Kistérségi Társulás
Képgaléria ajánló
 
 
 
 
 
 


 
 
 
 
 
 
Választás 2010
 
Választási eredmények

 Választással kapcsolatos hírek
 

Önkormányzati választások
Rejtõzködõ Magyarország
Cikekk a Magyar Nemzetben,
választókerületem településeirõl,
Ludwig Emil tollából:

Túrricse

Szamosbecs

Gyügye

Gacsály

Csenger

Szamosújlak

Szamostatárfalva

Jánkmajtis

Túristvándi

Nagyszekeres

Kisszekeres

Csengersima

VámosorosziFehérgyarmati oldalak
 

 
 
Föl, föl, hazám, elõre gyorsan!

1848. március 15. – a magyar történelem meghatározó dátuma, amikor is kitört a magyar szabadságharc. Az 1848/49-es forradalom és szabadságharcra emlékeztünk meg március 14.-én városunkban.

   


Az ünnepi megemlékezést a Ökumenikus Istentisztelet nyitotta meg a fehérgyarmati református mûemléktemplomban. Ezt követõen került sor a Mûvelõdési Ház színháztermében a millenniumi zászló fogadására és az ünnepi mûsorra.  Megemlékezésünkön részt vettek a városi képviselõtestület tagjai, a város jegyzõje valamint Gergely Zsolt, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Önkormányzat Intézményfenntartói és Humánosztályának osztályvezetõ helyettese is.

 

„Föl, föl, hazám, elõre gyorsan,  
Megállni féluton kivánsz?  
Csupán meg van tágítva rajtad,  
De nincs eltörve még a lánc!”

 

    

 

Petõfi Sándor Megint beszélünk címû versébõl vett idézettel kezdte meg ünnepi beszédét dr. Tilki Attila polgármester úr, országgyûlési képviselõ. Kifejtette, hogy március 15. napja a kivívott magyar szabadság napja országhatáron innen és túl. Ezen a napon a hazát, a haza egységét, a múltat, a jelent és az elõttünk álló jövõt ünnepeljük. A szabadságharc gyõzelme igaz gyõzelem volt, mert képes volt megvalósítani, azt, amit polgárai kívántak. A forradalmat pedig a ’48-as ifjak a magyar nemzetért, a magyar szabadságért vívták, nem pedig mások ellen. Kiálltak, és feltámasztották a nemzetet. Sikerüket, a magyar szabadságért vívott küzdelmet egész Európa csodálta. 1848/49-es forradalom és szabadságharc nem csak azért a legnagyobb nemzeti ünnepünk, mert a nemzet felemelkedésének sikérét eredményezte, hanem azért is, mert eme nemes dátum óta tudjuk, hogy a magyar gyõzelemre született nép. Akkor is, ha minduntalan meg kell küzdenünk szabadságunkért.

Dr. Tilki Attila polgármester úr beszédét követõen a fehérgyarmati Deák Ferenc Gimnázium tanulóinak mûsora követte „Helyzetképek a népek tavaszáról” címmel, majd az Erkel Ferenc Városi Vegyes kar adta elõ forradalmi dalokból összeállított zenés válogatását.


 Az ünnepséget a részt vevõk által történõ egy-egy szál virág elhelyezésével zárták a Kossuth szobornál. A hagyomány szerint Kossuth Lajos a róla elnevezett parkban tartotta toborzó beszédét, s talán éppen ott állt, és buzdította térségünk lakóit, ahol most a róla készült szobor található.

    


 
 

Hírek

 2010.12.11.

Visszakaptuk a vasútközlekedést

Egy évet kellett várni. A Somodi Mária-féle Közlekedési Klub szervezésében 2009. december 12-én tartottunk vonalbúcsuztató megmozdulást. Akkor úgy tûnt, hogy bármennyire is ésszerûtlen a döntés, a vasútunkat halálra ítélték. Hiába a tradíciók, hiába az igény, a rációt suttba dobva - tisztán pénzügyi szempontok alapján - a fõvárosban döntöttek a mi közlekedésünkrõl. S bár ígérte az akkor ellenzéki, azóta kormánypárt, hogy amennyiben õk irányítják az országot, abban az esetben visszaállítják a közlekedés bevált rendjét, valljuk be: hittük is meg nem is. Idén december 11-én aztán megtörtént. A területért felelõs államtitkár, Fónagy János részvételével megtartott ünnepség keretében visszakaptuk a vasútközlekedést
 
2010.11.26.

 Kölcsey Ferenc Általános Iskola akadálymentesített feljárójának átadása

2010. november 26-án a Kölcsey Ferenc Általános Iskola, Óvoda és Bölcsõde intézményében  akadály mentesítési feljáró átadására került sor
 

 
 
2010.09.29.

Újraindul a vasút
 
Tájékoztatjuk a lakosságot, hogy a Minisztérium döntése alapján a 113-as számú, Fehérgyarmat – Zajta vasúti vonalszakaszon a személyszállítás a decemberi menetrendváltást követõen újraindul. 
 
2010.09.24.

Kölcsey Ferenc Általános Iskola épületének tetõ szigetelése befejezõdött

A Kölcsey Ferenc Általános Iskola épület tetõszigetelésének állapota rendkívül leromlott a szélsõséges hideg, illetve meleg idõjárások váltakozása következtében. A folyamatos beázások jelentek meg az emelet több tantermében és a földszinti ebédlõ helyiségében. Az Önkormányzat egyetemleges biztosítása a tantermek festésének kijavítását finanszírozza, viszont a tetõ kijavítását nem. 

 2010.09.14.

Tájékoztatás térfigyelõ kamerák elhelyezésérõl

Fehérgyarmat Város Önkormányzatának Közterület-felügyelete térfigyelõ kamerákat helyeztet el a város belterületének különbözõ pontjain a közterület rendjének megóvása érdekében (Városfejlesztés, Környezetvédelmi és Mûszaki Bizottság 80/2010. (IX.01.) VFB határozata alapján):

1. Sétáló utca, szelektív hulladékgyûjtõ sziget - Városi Galéria épülete

2. Kertváros utca, szelektív hulladékgyûjtõ sziget – Kis ÁBC

3. Sport utca, szelektív hulladékgyûjtõ sziget – ÁFÉSZ Italdiszkont

4. Körforgalmi csomópont, Kossuth tér, Petõfi utca

 

YouTube videók

 

Ajánlott oldalak


 
 


 
 
 
  

2007.

Ajánlott böngésző: Firefox