MENÜ
Kezdõlap
Önéletrajz
Képgaléria
LINKAJÁNLÓ
Magyar oldalak
Külföldi oldalak
Történelmi oldalak
MEGHÍVÓK
Testületi ülés
Kistérségi Társulás
Képgaléria ajánló
 
 
 
 
 
 


 
 
 
 
 
 
Választás 2010
 
Választási eredmények

 Választással kapcsolatos hírek
 

Önkormányzati választások
Rejtõzködõ Magyarország
Cikekk a Magyar Nemzetben,
választókerületem településeirõl,
Ludwig Emil tollából:

Túrricse

Szamosbecs

Gyügye

Gacsály

Csenger

Szamosújlak

Szamostatárfalva

Jánkmajtis

Túristvándi

Nagyszekeres

Kisszekeres

Csengersima

VámosorosziFehérgyarmati oldalak
 

 
 
KMKSZ-közgyûlés Beregszászon

2010.05.09.

 A kárpátaljai magyarságnak a megmaradásához szüksége van a magyar állam segítségére, mert e nélkül nem marad fenn a közösség – jelentette ki vasárnap Beregszászon Kovács Miklós, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) elnöke a szervezet XXI. közgyûlésén.

Elnöki beszámolójában Kovács kifejtette: bebizonyosodott, hogy Ukrajnában nem lesz jogállam, sem középosztályon nyugvó polgári társadalom, ezért a kárpátaljai magyarság túlélésének fontos feltétele „önvédelmi reflexek” megõrzése. Vagyis a kárpátaljai magyaroknak a helyhatósági választásokon magyar pártra kell szavazniuk, különben nincs esély a túlélésre – fogalmazott, hozzáfûzve: „a kárpátaljai magyarságnak a megmaradásához szüksége van a magyar állam segítségére, mert e nélkül nem marad fenn a közösség”.

Kovács Miklós bírálta a leköszönõ MSZP-s kormányzatot, amely szerinte ellenségesen viszonyult a KMKSZ-hez, de elismerte, hogy a szocialisták felléptek az ukrán vezetéssel szemben, amikor végveszélybe került a kárpátaljai magyar anyanyelvû oktatás, bár – mint fogalmazott – a közbenjárásuknak igen csekély volt a hatékonysága. Kifejtette: reméli, hogy az új magyar kormány szakít az eddigi gyakorlattal. „Lesz Magyar Állandó Értekezlet, de vajon jelen lesznek-e abban nemzetbiztonsági kockázatot jelentõ figurák” – vetette fel Kovács, aki ezzel utalt az ellenlábas kárpátaljai szervezet, az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség (UMDSZ) vezetõjére, Gajdos Istvánra. Gajdossal kapcsolatban felrótta, hogy korábban el akarta venni a beregszászi magyar fõiskola épületét. Most az a kérdés, hogy engedik-e õt beleszólni magyarországi ügyekbe – mondta a KMKSZ elnöke, aki elzárkózott az UMDSZ-szel való együttmûködéstõl.

Beszédében Németh Zsolt, az Országgyûlés külügyi és határon túli magyarok bizottságának fideszes elnöke hangsúlyozta: közös a gyõzelem, a Fidesz és a KMKSZ ugyanis egy csapat, mert a két szervezetet teljesen azonos célok, értékek és érdekek kötik össze. Az ukrajnai helyzetrõl szólva a képviselõ kifejtette: „a narancssárga most vörösre váltott”, de – mint mondta – „kétségtelenül történtek lépések a korábbi idõszak nacionalista kisebbségpolitikai katasztrófájának az elhárítására”. „Ha a mi összefogásunk (a KMKSZ-szel) nincs, akkor erre a fordulatra nem került volna sor” – utalt Németh az Országgyûlésnek a magyar-ukrán kapcsolatokról tavaly elfogadott nyilatkozatára. „Világossá tettük, hogy nekünk határozott igényünk van ezekre a kisebbségpolitikai változásokra Kárpátalján. Aki velünk barátilag akar együttmûködni, annak ezeket a változásokat meg kell tennie, és tovább kell haladnia ezen az úton” – emlékeztetett a politikus, hozzátéve, hogy az új ukrán hatalom ezt megértette, és a szándékát bizonyította. Németh Zsolt szerint az új magyar kormány kész párbeszéd folytatására az új ukrán hatalommal.

A KMKSZ közgyûlése nyilatkozatot fogadott el, amelyben üdvözölte és támogatásáról biztosította „a határon túli nemzettestvérek magyar állampolgárságának visszaadásával” kapcsolatos felvetést. A szervezet biztatónak ítélte, hogy az új ukrán hatalom visszavonta a kárpátaljai magyarság anyanyelvû oktatását sújtó egyik intézkedést. Egyúttal felhívta a figyelmet arra, hogy számos, a magyar oktatást sújtó rendelkezés továbbra is hatályban van, s a magyar tanulók valódi esélyegyenlõsége továbbra sincs biztosítva.
 
Forrás: MTI
 
 

Hírek

 2010.12.11.

Visszakaptuk a vasútközlekedést

Egy évet kellett várni. A Somodi Mária-féle Közlekedési Klub szervezésében 2009. december 12-én tartottunk vonalbúcsuztató megmozdulást. Akkor úgy tûnt, hogy bármennyire is ésszerûtlen a döntés, a vasútunkat halálra ítélték. Hiába a tradíciók, hiába az igény, a rációt suttba dobva - tisztán pénzügyi szempontok alapján - a fõvárosban döntöttek a mi közlekedésünkrõl. S bár ígérte az akkor ellenzéki, azóta kormánypárt, hogy amennyiben õk irányítják az országot, abban az esetben visszaállítják a közlekedés bevált rendjét, valljuk be: hittük is meg nem is. Idén december 11-én aztán megtörtént. A területért felelõs államtitkár, Fónagy János részvételével megtartott ünnepség keretében visszakaptuk a vasútközlekedést
 
2010.11.26.

 Kölcsey Ferenc Általános Iskola akadálymentesített feljárójának átadása

2010. november 26-án a Kölcsey Ferenc Általános Iskola, Óvoda és Bölcsõde intézményében  akadály mentesítési feljáró átadására került sor
 

 
 
2010.09.29.

Újraindul a vasút
 
Tájékoztatjuk a lakosságot, hogy a Minisztérium döntése alapján a 113-as számú, Fehérgyarmat – Zajta vasúti vonalszakaszon a személyszállítás a decemberi menetrendváltást követõen újraindul. 
 
2010.09.24.

Kölcsey Ferenc Általános Iskola épületének tetõ szigetelése befejezõdött

A Kölcsey Ferenc Általános Iskola épület tetõszigetelésének állapota rendkívül leromlott a szélsõséges hideg, illetve meleg idõjárások váltakozása következtében. A folyamatos beázások jelentek meg az emelet több tantermében és a földszinti ebédlõ helyiségében. Az Önkormányzat egyetemleges biztosítása a tantermek festésének kijavítását finanszírozza, viszont a tetõ kijavítását nem. 

 2010.09.14.

Tájékoztatás térfigyelõ kamerák elhelyezésérõl

Fehérgyarmat Város Önkormányzatának Közterület-felügyelete térfigyelõ kamerákat helyeztet el a város belterületének különbözõ pontjain a közterület rendjének megóvása érdekében (Városfejlesztés, Környezetvédelmi és Mûszaki Bizottság 80/2010. (IX.01.) VFB határozata alapján):

1. Sétáló utca, szelektív hulladékgyûjtõ sziget - Városi Galéria épülete

2. Kertváros utca, szelektív hulladékgyûjtõ sziget – Kis ÁBC

3. Sport utca, szelektív hulladékgyûjtõ sziget – ÁFÉSZ Italdiszkont

4. Körforgalmi csomópont, Kossuth tér, Petõfi utca

 

YouTube videók

 

Ajánlott oldalak


 
 


 
 
 
  

2007.

Ajánlott böngésző: Firefox