MENÜ
Kezdõlap
Önéletrajz
Képgaléria
LINKAJÁNLÓ
Magyar oldalak
Külföldi oldalak
Történelmi oldalak
MEGHÍVÓK
Testületi ülés
Kistérségi Társulás
Képgaléria ajánló
 
 
 
 
 
 


 
 
 
 
 
 
Választás 2010
 
Választási eredmények

 Választással kapcsolatos hírek
 

Önkormányzati választások
Rejtõzködõ Magyarország
Cikekk a Magyar Nemzetben,
választókerületem településeirõl,
Ludwig Emil tollából:

Túrricse

Szamosbecs

Gyügye

Gacsály

Csenger

Szamosújlak

Szamostatárfalva

Jánkmajtis

Túristvándi

Nagyszekeres

Kisszekeres

Csengersima

VámosorosziFehérgyarmati oldalak
 

 
 
Borfesztivál Nagyszõlõsön

2010.06.12.

 Az immár hetedik alkalommal megszervezett nagyszõlõsi borfesztivál idén is a Perényiek városának központjából induló felvonulással vette kezdetét az elmúlt vasárnap. A Nagyszõlõsi járás falvaiból összesereglett fiatalok a járás és a város vezetõit követve népviseletben, zenélve-énekelve vonultak végig a város fõutcáján a borfesztiválnak helyet adó Perényi-parkig, bemutatva a vidék nemzetiségeinek változatos hagyományait.

A borfesztivál szervezõinek hangsúlyozott célja a borfogyasztás kultúrájának terjesztése, a szõlõtermesztés hagyományának visszaállítása, a helyi bortermelõk támogatása, a régió turisztikai potenciáljának növelése, a hagyományos nemzetiségi konyha megõrzése, a népmûvészek által készített termékek értékesítése, a vidék etnikai sokszínûségének és hagyományainak népszerûsítése, a kultúrák közötti kapcsolatok erõsítése.

A Perényi-park szabadtéri színpadán Rezes Károly, a Nagyszõlõsi Járási Állami Adminisztráció elnöke köszöntötte az ünneplõket és a vendégeket, majd Bacskai József, a Magyar Köztársaság beregszászi fõkonzulja szólt, hangsúlyozva, hogy a borfesztiválhoz hasonló ünnepségek mindig elõsegítik a hagyományõrzés mellett a népek békés egymás mellett élését, valamint a jószomszédi kapcsolatok elmélyítését. Vlagyimir Belouszov, az Oroszországi Föderáció Belgorodi Járási Állami Adminisztrációjának elnökhelyettese kijelentette: "40 éves barátság köti össze a nagyszõlõsi és belgorodi járásokat", majd Rezes Károlynak átnyújtotta a Belgorodi járás fekete-zöld színû zászlaját. Brenzovics László, a Kárpátaljai Megyei Tanács és a KMKSZ alelnöke a képviselõtestület nevében köszöntötte az ünnepség résztvevõit és szervezõit, a borászokat és a borkedvelõket, emlékeztetve mindenkit, hogy Ugocsában 1000 éves hagyománya van a szõlõmûvelésnek és bortermelésnek. Köszöntötte továbbá a megjelenteket Fischer István, a romániai Nagykároly önkormányzatának képviselõje, Anna Martinkova, a Szlovák Köztársaság ungvári konzulja és Erdõs József, a Budapesti Ruszin Önkormányzat elnöke. Majd Ivan Busko, a megyei állami adminisztráció elnökének elsõ helyettese adott át elismerõ okleveleket a Nagyszõlõsi járás kiváló borászainak. Az ünnepségen jelen volt többek között Tilki Attila, a magyar Országgyûlés képviselõje, Fehérgyarmat város polgármestere, Jevgenyij Huzejev, az Orosz Föderáció lembergi fõkonzulja, Milován Sándor, a KMKSZ alelnöke, megyei képviselõ, Oleg Ljubimov és Barta József, a Nagyszõlõsi Járási Tanács elnöke és alelnöke, Bocskai István, Nagyszõlõs polgármestere, valamint Budapest V. kerület és Eger város önkormányzatának küldöttsége.

A borversenyre idén négy kategóriában 38 kiváló nedûvel neveztek be a járás bortermelõi. A zsûri döntését Mihajlo Policsko, a Nagyszõlõsi Járási Borászok és Szõlészek Szövetségének elnöke ismertette, melynek értelmében idén a járás legjobb izabella borát a királyházai Szentmártoni Géza, száraz vörösborát a salánki Balog Sándor, száraz fehérborát a nagyszõlõsi Mezõ Béla érlelte, míg desszertbor kategóriában az ugyancsak nagyszõlõsi Rozgonyi László kapta a legjobb bor készítõjének járó érmet és oklevelet.

Az ünnepélyes megnyitót és a díjak átadását követõen a járás mûkedvelõ együttesei léptek fel a szabadtéri színpadon. A csodálatos Perényi-kastély parkjában a Nagyszõlõsi járás községi tanácsai által kialakított "falusi udvarokba" térhettek be az érdeklõdõk. A települések igyekeztek bemutatni értékeiket, az ugocsai emberek hagyományos életét és ételeit, amelyek mellett meg lehetett kóstolni a borászok finom borait is. A járókelõk nagy örömére egy hatalmas ökör is sült a parázs felett, amelybõl mindenki ingyen ehetett. Sok-sok szép emlék- és dísztárgyat is kínáltak az árusok, sajnos, csak kevés volt közülük népmûvészek keze munkája.

Végül a Nagyszõlõsi Járási Tanács és a Nagyszõlõsi Járási Állami Közigazgatás szakembereibõl álló zsûri döntése értelmében negyedszer lett a legszebb a szõlõsgyulai tanács által felállított falusi udvar, ezzel elnyerték az 5 000 hrivnyás fõdíjat. A második helyezett a nevetlenfalui tanács udvara lett, jutalmuk 3 000 hrivnya, harmadik pedig Sósfalu (Novoszelice) és Csarnatõ (Cserna) közös udvara lett, az õ markukat 2 000 hrivnya ütötte.

bzs

Forrás: 
Kárpátalja hetilap
 
 

Hírek

 2010.12.11.

Visszakaptuk a vasútközlekedést

Egy évet kellett várni. A Somodi Mária-féle Közlekedési Klub szervezésében 2009. december 12-én tartottunk vonalbúcsuztató megmozdulást. Akkor úgy tûnt, hogy bármennyire is ésszerûtlen a döntés, a vasútunkat halálra ítélték. Hiába a tradíciók, hiába az igény, a rációt suttba dobva - tisztán pénzügyi szempontok alapján - a fõvárosban döntöttek a mi közlekedésünkrõl. S bár ígérte az akkor ellenzéki, azóta kormánypárt, hogy amennyiben õk irányítják az országot, abban az esetben visszaállítják a közlekedés bevált rendjét, valljuk be: hittük is meg nem is. Idén december 11-én aztán megtörtént. A területért felelõs államtitkár, Fónagy János részvételével megtartott ünnepség keretében visszakaptuk a vasútközlekedést
 
2010.11.26.

 Kölcsey Ferenc Általános Iskola akadálymentesített feljárójának átadása

2010. november 26-án a Kölcsey Ferenc Általános Iskola, Óvoda és Bölcsõde intézményében  akadály mentesítési feljáró átadására került sor
 

 
 
2010.09.29.

Újraindul a vasút
 
Tájékoztatjuk a lakosságot, hogy a Minisztérium döntése alapján a 113-as számú, Fehérgyarmat – Zajta vasúti vonalszakaszon a személyszállítás a decemberi menetrendváltást követõen újraindul. 
 
2010.09.24.

Kölcsey Ferenc Általános Iskola épületének tetõ szigetelése befejezõdött

A Kölcsey Ferenc Általános Iskola épület tetõszigetelésének állapota rendkívül leromlott a szélsõséges hideg, illetve meleg idõjárások váltakozása következtében. A folyamatos beázások jelentek meg az emelet több tantermében és a földszinti ebédlõ helyiségében. Az Önkormányzat egyetemleges biztosítása a tantermek festésének kijavítását finanszírozza, viszont a tetõ kijavítását nem. 

 2010.09.14.

Tájékoztatás térfigyelõ kamerák elhelyezésérõl

Fehérgyarmat Város Önkormányzatának Közterület-felügyelete térfigyelõ kamerákat helyeztet el a város belterületének különbözõ pontjain a közterület rendjének megóvása érdekében (Városfejlesztés, Környezetvédelmi és Mûszaki Bizottság 80/2010. (IX.01.) VFB határozata alapján):

1. Sétáló utca, szelektív hulladékgyûjtõ sziget - Városi Galéria épülete

2. Kertváros utca, szelektív hulladékgyûjtõ sziget – Kis ÁBC

3. Sport utca, szelektív hulladékgyûjtõ sziget – ÁFÉSZ Italdiszkont

4. Körforgalmi csomópont, Kossuth tér, Petõfi utca

 

YouTube videók

 

Ajánlott oldalak


 
 


 
 
 
  

2007.

Ajánlott böngésző: Firefox