MENÜ
Kezdõlap
Önéletrajz
Képgaléria
LINKAJÁNLÓ
Magyar oldalak
Külföldi oldalak
Történelmi oldalak
MEGHÍVÓK
Testületi ülés
Kistérségi Társulás
Képgaléria ajánló
 
 
 
 
 
 


 
 
 
 
 
 
Választás 2010
 
Választási eredmények

 Választással kapcsolatos hírek
 

Önkormányzati választások
Rejtõzködõ Magyarország
Cikekk a Magyar Nemzetben,
választókerületem településeirõl,
Ludwig Emil tollából:

Túrricse

Szamosbecs

Gyügye

Gacsály

Csenger

Szamosújlak

Szamostatárfalva

Jánkmajtis

Túristvándi

Nagyszekeres

Kisszekeres

Csengersima

VámosorosziFehérgyarmati oldalak
 

 
 
Doni áttörés
 
Isten, áldd meg a magyart!

2011.01.21.

Soha el nem felejthetõ percekben lehetett része annak a sok száz embernek, akik együtt ünnepelhették a Magyar Kultúra Napját, Szatmárcsekén. Csikos Sándor, Jászai Mari-díjas színmûvész szavalata – legyen az, gyermek, ifjú vagy idõs lelke – mindenkit megérintett. A lényükbe hatoltak Kölcsey gondolatai. Jó volt magyarnak lenni! Ha az új alkotmányunk elsõ mondata is így hangzik majd, „Isten, áldd meg a magyart!”, akkor, pedig végre elfogadtuk a felénk nyújtott védõkart.  Ezért fontos január 22-e is. Mert minden honfitársunknak tudnia kell, hogy Kölcsey 1823-ban ezen a napon fejezte be Szatmárcsekén a Himnuszt. És minden magyarnak ismerni kell nemzeti imádságunk sorait. Büszkén és meghatottan, imádságra kulcsolt kézzel. Szatmárcsekén, himnuszunk szülõhelyén különös varázsa van minden évben a megemlékezésnek. Akik át szeretnék élni ezt az érzést, nézzék meg közvetítésünket újból.

   

 A Magyar Kultúra Napjára január 16-án, vasárnap 11 órától ökumenikus istentiszteleten emlékeztek, Szatmárcsekén. Igét hirdetett Bosák Nándor római katolikus püspök és Bölcskei Gusztáv református püspök. Rodgers Trillium orgonán elõadott Varnus Xavér orgonamûvész.

 

    

 

 Ünnepi beszédet mondott Görömbei András Kossuth-díjas irodalomtörténész, a Kölcsey Társaság idei díjazottja. A Himnuszt elõadta Csikos Sándor, Jászai Mari-díjas színmûvész. Közremûködött a Nyíregyházi Fõiskola kórusa, Tamási László Liszt Ferenc-díjas karnagy vezényletével. A kórust orgonán kísérte: Csorba Gergõ.

 

Szerzõ:

Forrás: www.licium.hu

  

 
Kovács Kálmánné születésnapi köszöntése

2011.01.21.

 

 

Városunk polgármestere és alpolgármestere 90. születésnapja alkalmából miniszterelnöki emléklappal és virágcsokorral köszöntötte Kovács Kálmánné Fehérgyarmati lakost.

 
Városunkban is köszöntötték a 2011. esztendõt a kéményseprõk
2011.01.04.
 
A Carbon-Szaksz Kéményseprõi Bt. munkatársai felkeresték a várost, hogy köszöntsék az új esztendõt.


 
Karácsonyi ajándék
2010.12.22.
 
 

 
 
A Fibernet Zrt. nevében Dr. Tilki Attila polgármester, Urbán Antal és Tyahor István területi igazgatók Fehérgyarmaton a Kórház Gyermekgyógyászati osztályának karácsonyi ajándékként 3 digitális csecsemõmérleget adtak át.
A készülékeket Lõrinczi János a kórház gazdasági igazhatója és Dr. Erdész Csaba osztályvezetõ fõorvos vette át.
 
 
 
 
A vonalnyitás nem cél: kezdet

2010.12.11.

 A forgalom felvétele elõtti napon tartották a zajtai és csengeri vonalak hivatalos megnyitóját, amelyen a résztvevõ polgármesterek, országgyûlési képviselõk és a MÁV delegáltjai mindannyian a további fejlesztések mellett tették le a garast.


 

 Az idõjárás a lehetõ legjobban hozzájárult az örömteli ünnepségekhez: a havas szatmári, erdõháti táj csak úgy pompázott a délelõtti szikrázó napsütésben ezzel biztosítva a megnyitó utánozhatatlan díszletét. Elõször Zajtán került sor az ünnepségre, ide még különvonat is közlekedett – szó csak azért érheti a ház elejét, mert utasokat nem szállíthatott, így ez is csupán díszletként szolgált a fotókhoz. Magyarország legkeletebbi vasútállomásán a térség országgyûlési képviselõje, Tilki Attila mellett Fónagy János államtitkár is megjelent, s természetesen jelen volt Sztojka Zoltán Zajta idén megválasztott polgármestere, de a környéki falvak elsõ emberei sem hiányozhattak.

 

 

 A beszédek közt a zajtai férfikar és a leánykórus elõadását hallhattuk. Az Isten hozott felirat alatt Fónagy János, Mosóczi László, Kovács Sándor és Tilki Attila, bal szélen Csehi Árpád
(a szerzõ felvételei) 

 

Az állomáson elhangzott ünnepi köszöntõk során a zajtai polgármester abbéli reményét fejezte ki, hogy megszûnik az a szemlélet, amely szerint Magyarország csak Budapest határáig tart, s csak ott történnek fejlesztések. A község egyébként Rozsállyal közösen erõsen lobbizott a vonal újranyitásáért, s most tervben van egy hazánkban egyedülálló vasúti Trianon-emlékmû megépítése is. Kovács Sándor, a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei közgyûlés alelnöke a közgazdasági szempontok visszaszorításáról beszélt, hiszen a vasút úgy hálózza be az országot, mint testet az erek, s bármelyik levágása károsodást eredményez.

 

 A szalag újraátvágása a kiglancolt InterPici elõtt. A Zajta tábla sem fog látni többet menetrend szerinti InterPicit, mivel a szolgáltatás a menetrendváltástól megszûnik. Persze a feleslegessé vált szerelvények személyvonatként közlekedni fognak továbbra, valószínûleg errefele is

 

A MÁV-ot Mosóczi László infrastruktúráért felelõs vezérigazgató-helyettes képviselte, aki a forgalom felvételéhez szükséges mûszaki ellenõrzésrõl és beruházásokról beszélt: a vonalon 8 vagon zúzottkövet és 400 új betonaljat építettek be a legrosszabb állagú részekre. Emlékeztetett a vonal hányatott sorsára: 1898-ban még Szatmárnémeti felõl ért el ide, s tovább Fehérgyarmatig a vasút – azért nem Mátészalkáig, mert anyagi okokból elvetették a Szamos-híd építését. Ez a trianoni békediktátum életbe lépése után elkerülhetetlen lett, ekkor lett végállomás Zajta. A második világháború is súlyos pusztításokat végzett az akkor újra összekötött vonalon, amely ismét két részre szakadt Románia és Magyarország között. Ezután még a hetvenes évekbeli nagy árvíz rongálta meg 33 helyen a pályát, amely utána tavalyig mûködhetett zavartalanul, hogy egy év kényszerpihenõ után holnap újranyíljon.

 

A zajtai állomáson is akadt több láthatóan nemrég cserélt betonalj

 

Tilki Attila Fehérgyarmat polgármestere és a térség országgyûlési képviselõje – akit a vonalújranyitásban játszott harcos szerepe miatt „tábornokként” konferáltak fel – az újranyitás irányát nevezte szimbolikusnak: a motorkocsi elõtt ugyanis Szatmárnémeti irányába volt kifeszítve a nemzeti színû szalag, amely – Románia közelgõ schengeni csatlakozásával – a pálya visszaépítését is elõrejelezheti.

 

A nemrég épített zajtai mûvelõdési házban tartott fogadás mellett alkalom nyílt megtekinteni a mátészalkai vasúttörténeti gyûjtemény kihelyezett kollekcióját, amelyet éppen a gyûjtemény gazdája, Szabó Menyhért mutat be Tilki Attila országgyûlési képviselõnek. A vonal történetére fókuszáló kiállítás januárban is várja a látogatókat

 

Fónagy János a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium politikai államtitkára a vasút szeretetére, védelmére és mindenek elõtt használatára buzdított, ám kijelentette: az újranyitás helyességét nem egy, hanem öt-tíz év távlatában lesz helyes elbírálni. Felhívta a figyelmet a szatmári vidékben rejlõ lehetõségekre is, mivel a határmente nem az ország vége, hanem éppen ellenkezõleg, az ország eleje, s õ is a vonalak szatmárnémeti meghosszabbításának pártjára állt – az, hogy a zajtai vagy a csengeri oldalé lesz gazdaságosabb, még nincs eldöntve. A vasutasok segítségét kérte a további vonalak megnyitásához is, tervei szerint még öt-hat vonal jövõ év közbeni újranyitására van lehetõség. Mert bár a vasút kérdése nem üzleti ügy, mégis pénz kell az üzemeltetéséhez és 2011 a vasút költségvetésében sem a bõség éve lesz.

 

A díszebéd helyi ízei után Desiro-tortával ünnepeltek a megjelentek. Reméljük, nem csak tortaformában láthatnak majd ilyen vonatot az utasok

 

Szimbolikus jelentõségû volt az utolsó felszólaló, Csehi Árpád Szatmár megyei tanács elnökének meghívása, aki Szatmárnémetibõl érkezett a megnyitásra – jelképezendõ a térség és a vasútvonalak összetartozását. Gratulált az elért eredményekhez és elõször egy peleskei közúti összeköttetést helyezett kilátásba, amely után következhet a vasúti is.

 

Magyarország legkeletebbi városában, Csengerben is volt ünnepség, itt a bõ két éve felhelyezett jubileumi emléktáblát koszorúzták meg a meghívottak, a képen a MÁV képviselõi

 

A zajtai és az azt követõ csengeri ünnepségeken is többször felmerült a határátmenetek visszaépítésének igénye, amelyek finanszírozására EU-s forrásokat is igénybe lehet venni, s ilyen, kidolgozott tervek Ipolyság esetében rendelkezésre is állnak már, de a szatmárnémeti összekötés is éveken belül megvalósulhat.

A kitartóan küzdõ szatmári térség tehát visszakapta a vágyott vasútját, hogy élni tud-e majd a lehetõséggel, az a jövõ kérdése marad – reméljük, minél többen szavaznak a vasútra azzal, hogy jegyet váltanak rá. Holnapi tudósításainkból megismerhetik az elsõ napi tapasztalatokat.

 


Ma még tilos volt a csengeri állomás kijáratának jelzõje, de holnap reggel hat óra után tíz perccel egy év után ismét zöldre vált majdSzerzõ: Mózes Krisztián   
Forrás: Indóház Online

 

 
Visszakaptuk a vasútközlekedést
2010.12.11.

Egy évet kellett várni. A Somodi Mária-féle Közlekedési Klub szervezésében 2009. december 12-én tartottunk vonalbúcsuztató megmozdulást. Akkor úgy tûnt, hogy bármennyire is ésszerûtlen a döntés, a vasútunkat halálra ítélték. Hiába a tradíciók, hiába az igény, a rációt suttba dobva - tisztán pénzügyi szempontok alapján - a fõvárosban döntöttek a mi közlekedésünkrõl. S bár ígérte az akkor ellenzéki, azóta kormánypárt, hogy amennyiben õk irányítják az országot, abban az esetben visszaállítják a közlekedés bevált rendjét, valljuk be: hittük is meg nem is. Idén december 11-én aztán megtörtént. A területért felelõs államtitkár, Fónagy János részvételével megtartott ünnepség keretében visszakaptuk a vasútközlekedést.
Sportnyelven szólva: nehéz meccs volt. A zajtai vasútvonal bezárása ellen térségünk országgyûlési képviselõje valamikor 2007-ben kezdte a küzdelmet. Akkor Dr. Tilki Attila Szili Katalin házelnököt interpellálta a parlamentben Budapest vagy Bukarest címmel. Ekkor került az országos figyelem középpontjába elõször az ügy. Ezt egy hónappal késõbb demonstráció követte a fehérgyarmati állomáson. (Még ma is jó érzéssel emlékszem a reggeli forró teára a novemberi hidegben. No meg a több tucat fehérgyarmatira, akiknek fontos volt, hogy ne tétlenül várjuk a sorsunkat). Még mindig 2007 novemberét írtuk, amikor a Kocsord-Csenger vonalak ügyében sajtóközleményt adott ki Tilki Attila, illetve ugyanezen a napon egyeztetõ fórumot szervezett, amelyre támogató levelet küldött Sólyom László akkori Köztársasági Elnök és Fónagy János egykori Közlekedésügyio Miniszter.
Egy évvel késõbb azonnali, majd néhány nap múlva írásbeli kérdés a Parlamentben ugyancsak a térség képviselõjétõl: “Éljen a vasút, éljen a MÁV - sajnos ez a múlté” címmel.
2009-ben újabb figyelemfelkeltõ akciók: augusztusban a beregi térség képviselõjével, Dr. Czomba Sándorral tartott közös sajtótájékoztató, majd megint egy parlamenti interpelláció: “A vonat elment ideje leengedni a sorompót” címmel. Még ebben a hónapban egy zajtai demostráció következett, néhány nap múlva pedig Dr. Tilki Attila Rozsály polgármesterével, Sztolyka Zoltánnal tartott sajtótájékoztatót a vasútért.
És ahogy kezdtem az írást 2009 december 12-e fekete nap a szatmári vasút történetében: a vonalbúcsúztatás napja volt ez.
Szóval sok minden történt. Volt hogy sikerült megmenteni a szárnyvonalat, volt hogy semmi nem segített. Most pedig, 2010 decemberében végre véget ért a küzdelem. Ünnepség, a kormány államtitkára, polgármesterek, civil szervezetek és itt lakó, vasúton közlekedõk együtt zárhattak le egy szomorú szakaszt a vasút történetében. Hozzú mérkõzés volt, de érdemes volt kivárni az utolsó sípszót. Illetve az elsõ vonatfüttyöt.
 
 
Cantemus Karácsony
 
 
 
 
M E G H Í V Ó
M E G H Í V Ó
 
A Fehérgyarmat - Zajta és a Csenger-Kocsord-alsó közötti  vasúti szárnyvonalak ünnepélyes újranyitása alkalmából szervezett rendezvényekre
 
 
  

 
Kölcsey Ferenc Általános Iskola akadálymentesített feljárójának átadása

2010.11.26.

2010. november 26-án a Kölcsey Ferenc Általános Iskola, Óvoda és Bölcsõde intézményében  akadály mentesítési feljáró átadására került sor.


Széles Zoltán  munka és tûzvédelmi megbízott munkatárs a Generali Providencia Biztosító és a Generali a ,, Biztonságért Alapítvány”  által kiírt pályázati felhívásra készítette el az akadálymentesítésre a projektet. A pályázaton 100 intézmény nyert, ebbõl 3 intézmény , köztük mi is 200.000 Ft maximális támogatást kaptunk.
Az akadálymentesítés kivitelezési munkálatait Gacsályi Ferenc úr a Fém és Faipari Szövetkezet elnöke és Tóth Árpád úr a RELABOR KFT. igazgatója koordinálta.
Dr. Tilki Attila országgyûlési képviselõ úr, Fehérgyarmat Város polgármestere adta át a létesítményt.
A rendezvényen részt vett Szalai László úr Fehérgyarmat Város alpolgármestere, Veszprémi Zsolt úr a Generali- Providencia Zrt. területi képviselõje, Kereszti Lajos úr Fehérgyarmat Város Önkormányzat könyvvizsgálója,  Deák Jánosné óvodai, Kiss Csabáné bölcsõdei tagintézmény vezetõ,  Máncsné Horváth Katalin alsós igazgatóhelyettes. Az  avató ünnepség meghívott vendégeit  és a tanuló ifjúságot , kollégákat  Galvács Miklós vezetõi feladatokkal megbízott igazgatóhelyettes úr köszöntötte.

 

 
Történelmi kiállítás a Városi Galériában
 
2010.11.19.


Klicsu Ferenc magángyûjteményébõl készült kiállítás
Uzsoktól – Ojtozig
(szabolcsi bakák a hegyi alakulatokban)

Köszöntõt mondott és a kiállítást megnyitotta Dr. Tilki Attila  városunk polgármestere, majd ezt  követõen tárlatvezetést tarott Klicsu Ferenc kutató, történelem tanár .
A kiállításhoz kapcsolódva Dr. Bene János megyei múzeumigazgató mutatatta be: 
Bene János - Szabó Péter:
Nyíri Bakák a Donnál
címû könyvét.
 
 
Füstmentes nap Fehérgyarmaton
2010.11.18.
 
 Különös apropója is lehet annak az eseménynek, amelyet csütörtökön tartottak Fehérgyarmaton. Az elmúlt hónapban a megyeszékhely légszennyezettségi értékei túllépték több napon át az egészségügyi határértéket.

November harmadik csütörtökén - a világnap alkalmából - elsõ ízben szerveztek fiataloknak nyereményjátékkal egybekötött versenysorozatot Fehérgyarmaton a füstmentes nap alkalmából.

A rendezvény nyitányaként Dr. Bajnai Benõ kistérségi tisztifõorvos tartott elõadást a dohányzás nem kívánt egészségkárosító hatásairól.
Fehérgyarmat polgármestere, Dr. Tilki Attila bevezetõjében - a zsúfolisig megtelt városi sportcsarnokban - személyes pédával illusztrálta a dohányzás negatív következményeit.

A város három középiskolájának versenyét végül a Móricz Zsigmond Szakiskola csapata nyerte, a Deák Ferenc Gimnázium fiataljait megelõzve. Végszavuk: Jövõre, ugyanitt.  
 

 
Fedett kiülõ elhelyezése a Május 14 téren

2010.10.21.

Az õszi hónapok estéin, a fárasztó munkanapok után, vagy hétvégeken a baráti társaságok idejük nagy részét szalonnasütéssel töltik el.

A mai naptól – október 21. – a  Május 14. tér lakói is megtehetik ugyanezt, ugyanis a szeptember 29.-én, a Május 14 téren kialakított játszótéren a térkõvel ellátott szalonnasütõ mellé, elhelyezésre került  2 darab, egyenként 8 személy leülését biztosító, fedett, asztallal ellátott szabadtéri pad, kiülõ.
Az ülõalkalmatosságok elkészítése során felhasznált fenyõ faanyagot a Relabor Kft. és Tóth Árpád ügyvezetõ igazgató bocsátotta a város részére. Ugyanezen Kft dolgozói keze nyomát dicsérik az ízlésesen elkészített ülõalkalmatosságok, ahol a téren lakók gyermekikre felügyelve az esti szórakozását is biztosítja.
A festéket Prokkály László, a Still Bolt tulajdonosa biztosította a munkálatok elvégzéséhez.
A felhasznált alapanyagok tetemes összegbe kerültek a segítõ szándékú vállalkozónak. A város és lakói remélik, hogy ez a csodás építmény sok éven keresztül fogja szolgálni a környéken élõk kikapcsolódását.
A két kiülõ elhelyezésével befejezõdött a Május 14. téren tervezett játszótér, és szalonnasütõ-hely kialakítása.

 
<< Els < Elz 1 2 3 4 5 6 7 Kvetkez > Utols >>

Eredmnyek 1 - 33 / 220
 

Hírek

 2010.12.11.

Visszakaptuk a vasútközlekedést

Egy évet kellett várni. A Somodi Mária-féle Közlekedési Klub szervezésében 2009. december 12-én tartottunk vonalbúcsuztató megmozdulást. Akkor úgy tûnt, hogy bármennyire is ésszerûtlen a döntés, a vasútunkat halálra ítélték. Hiába a tradíciók, hiába az igény, a rációt suttba dobva - tisztán pénzügyi szempontok alapján - a fõvárosban döntöttek a mi közlekedésünkrõl. S bár ígérte az akkor ellenzéki, azóta kormánypárt, hogy amennyiben õk irányítják az országot, abban az esetben visszaállítják a közlekedés bevált rendjét, valljuk be: hittük is meg nem is. Idén december 11-én aztán megtörtént. A területért felelõs államtitkár, Fónagy János részvételével megtartott ünnepség keretében visszakaptuk a vasútközlekedést
 
2010.11.26.

 Kölcsey Ferenc Általános Iskola akadálymentesített feljárójának átadása

2010. november 26-án a Kölcsey Ferenc Általános Iskola, Óvoda és Bölcsõde intézményében  akadály mentesítési feljáró átadására került sor
 

 
 
2010.09.29.

Újraindul a vasút
 
Tájékoztatjuk a lakosságot, hogy a Minisztérium döntése alapján a 113-as számú, Fehérgyarmat – Zajta vasúti vonalszakaszon a személyszállítás a decemberi menetrendváltást követõen újraindul. 
 
2010.09.24.

Kölcsey Ferenc Általános Iskola épületének tetõ szigetelése befejezõdött

A Kölcsey Ferenc Általános Iskola épület tetõszigetelésének állapota rendkívül leromlott a szélsõséges hideg, illetve meleg idõjárások váltakozása következtében. A folyamatos beázások jelentek meg az emelet több tantermében és a földszinti ebédlõ helyiségében. Az Önkormányzat egyetemleges biztosítása a tantermek festésének kijavítását finanszírozza, viszont a tetõ kijavítását nem. 

 2010.09.14.

Tájékoztatás térfigyelõ kamerák elhelyezésérõl

Fehérgyarmat Város Önkormányzatának Közterület-felügyelete térfigyelõ kamerákat helyeztet el a város belterületének különbözõ pontjain a közterület rendjének megóvása érdekében (Városfejlesztés, Környezetvédelmi és Mûszaki Bizottság 80/2010. (IX.01.) VFB határozata alapján):

1. Sétáló utca, szelektív hulladékgyûjtõ sziget - Városi Galéria épülete

2. Kertváros utca, szelektív hulladékgyûjtõ sziget – Kis ÁBC

3. Sport utca, szelektív hulladékgyûjtõ sziget – ÁFÉSZ Italdiszkont

4. Körforgalmi csomópont, Kossuth tér, Petõfi utca

 

YouTube videók

 

Ajánlott oldalak


 
 


 
 
 
  

2007.

Ajánlott böngésző: Firefox